Almárium – Mákos-diós kelt csiga (a legegyszerűbb és nagyon finom kelt tészta kezdőknek is)

2014 október 21. | Szerző: |

1-CIMG0427

Kelt tészta hozzávalók:

  • 3 dkg élesztő
  • 3 kanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 2 tojás sárgája
  • 2-3 dl langyos tej
  • 1 dl olaj
  • liszt amennyi szükséges

Töltelék hozzávalók:

  • 30 dkg darált dió
  • 30 dkg darált mák
  • porcukor ízlés szerint
  • kevés forró tej
  • 1 reszelt citrom héj vagy citrom aroma
  • fél-fél  mokkáskanál őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj

Elkészítés:

Tedd egy tálba a langyos tejet és az élesztőt kevés cukorral. 2-3 percig pihentesd. Keverd ki a tojások sárgáját a cukorral, majd tedd bele a sót és az olajat. Keverd össze az élesztős tejjel, és annyi lisztet adj hozzá, hogy se nagyon lágy, se túl kemény ne legyen a tészta. Alaposan dolgozd ki, és helyezd meleg helyre 1-1 -1/2 órára, hogy megkeljen.

Készítsd el a dió tölteléket. Tedd egy tálba a darált diót, porcukrot, reszelt citrom héjat, fűszereket, és dolgozd össze kevés forró tejjel, hogy összeálljon. Ugyanígy járj el a máktöltelék készítésénél is. 🙂

Amikor a tészta szépen megkelt, oszd el legalább 6 felé, és egyenként nyújtsd ki kb 10 cm széles és kb 30 cm hosszú csíkokra. Hosszában oszlass el diós tölteléket, majd hajtsd rá az egyik szélét.

Helyezd egy kivajazott sütőlapra, és rögtön a közepén kezdj el formálni belőle csiga formát.

A maradék 5 tésztával ugyanígy járj el. Diós-mákos-diós-mákos-diós-mákos. Egymás után felváltva növeld a csigádat! 🙂 Nem bonyolult!! Még ha úgy is hangzik, egyszerű!!

Ha kész a csiga, tojás sárgájával kend meg a tetejét, és tedd a sütőbe. 175 fokon süsd kb 15 percig.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


N.Fülöp Beáta vagyok. Író, anya, feleség és persze háziasszony. 5 regényem jelent meg eddig, (Dolce - A megbocsátás ára, Adela - Az álmok útján, Hegedűszonáta, A hídon túl és a Marilia bonbonjai) és egy van előkészületben, (Santorini szerelmesei) amelyek a szerelemről, szenvedélyről, emberi kapcsolatokról szólnak. A saját lelkemben egy olyan helyet alakítottam ki, ahol tökéletesen megférnek a csodák, az álmok, a meseszerű képzelgések, a misztikum, a természetfeletti, és persze kitüntetett helyen a szerelem és a szenvedély a legfelsőbb szinteken, amelyek nélkül az életünk – lássuk be - sivár és fásult lenne, mint a forró sivatag enyhet adó oázisok nélkül. Mindezek testvéri szeretetben állnak az élet bölcsességeivel, amelyek vándorlásunk során hívatlanul is csatlakoznak hozzánk. Ez a bölcsesség pedig sokszínű, akár az eget megfestő szivárvány, és melynek oltalma alatt válunk mi alkotók is teljessé. Blogomon az irodalmi csemegék mellett (Bea-B-Irodalma) olvashatjátok a jobbnál jobb általam kipróbált és jól bevált finomságok receptjeit is (Almárium). Láthatjátok, a gyengéim a bonbonok, a finom, különleges édességek! :) (erről bővebben olvashattok a Marilia bonbonjai c. regényemben is), valamint gyönyörködhettek Édesanyám és Édesapám gyönyörű festményeiben (Napi szépség), és igyekszem megosztani Veletek mindennapi praktikákat, amelyek megkönnyítik mindennapjainkat! Örülök, hogy itt vagytok, és remélem, hogy Facebook oldalamon is találkozhatom Veletek!

Kategória

AlmáriumBlog – Bea Birodalma



Kategória

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!