Almárium – Mákos-diós kelt csiga (a legegyszerűbb és nagyon finom kelt tészta kezdőknek is)
2014 október 21. | Szerző: Fülöp Beáta Privát |
Kelt tészta hozzávalók:
- 3 dkg élesztő
- 3 kanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 2 tojás sárgája
- 2-3 dl langyos tej
- 1 dl olaj
- liszt amennyi szükséges
Töltelék hozzávalók:
- 30 dkg darált dió
- 30 dkg darált mák
- porcukor ízlés szerint
- kevés forró tej
- 1 reszelt citrom héj vagy citrom aroma
- fél-fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj
Elkészítés:
Tedd egy tálba a langyos tejet és az élesztőt kevés cukorral. 2-3 percig pihentesd. Keverd ki a tojások sárgáját a cukorral, majd tedd bele a sót és az olajat. Keverd össze az élesztős tejjel, és annyi lisztet adj hozzá, hogy se nagyon lágy, se túl kemény ne legyen a tészta. Alaposan dolgozd ki, és helyezd meleg helyre 1-1 -1/2 órára, hogy megkeljen.
Készítsd el a dió tölteléket. Tedd egy tálba a darált diót, porcukrot, reszelt citrom héjat, fűszereket, és dolgozd össze kevés forró tejjel, hogy összeálljon. Ugyanígy járj el a máktöltelék készítésénél is. 🙂
Amikor a tészta szépen megkelt, oszd el legalább 6 felé, és egyenként nyújtsd ki kb 10 cm széles és kb 30 cm hosszú csíkokra. Hosszában oszlass el diós tölteléket, majd hajtsd rá az egyik szélét.
Helyezd egy kivajazott sütőlapra, és rögtön a közepén kezdj el formálni belőle csiga formát.
A maradék 5 tésztával ugyanígy járj el. Diós-mákos-diós-mákos-diós-mákos. Egymás után felváltva növeld a csigádat! 🙂 Nem bonyolult!! Még ha úgy is hangzik, egyszerű!!
Ha kész a csiga, tojás sárgájával kend meg a tetejét, és tedd a sütőbe. 175 fokon süsd kb 15 percig.
Jó étvágyat hozzá! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: