Almárium – Farsangi fánk
2014 február 1. | Szerző: Fülöp Beáta Privát |
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 2 db tojás sárgája
- 1 dl tej
- 10 dkg vaj
- 1 üveg finom barack lekvár 🙂
- 3 cl rum
- 2 dl étolaj
- fél mokkáskanál só
Elkészítés:
A szétmorzsolt élesztőt keverd el a cukorral és oldd fel a langyos tejben, majd letakarva futtasd fel. Szórd a lisztet egy nagy tálba, csinálj mélyedést a közepébe, öntsd bele a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a rumot és a sót, valamint a megmaradt tejet. A tésztát addig gyúrd, míg hólyagossá válik. Ekkor kell beledolgoznod a vajat is. Formálj belőle cipót, és tedd liszttel meghintett tálba. A tetejét is hintsd meg liszttel. Addig keleszd ruhával letakarva, míg duplájára nem nő. Lisztezett deszkán nyújtsd ki, és lisztbe mártott fánkszaggatóval vagy pohárral szaggasd ki.Pihentesd még a deszkán kb 15 percet. Forrósítsd fel az olajat, egyszerre csak kevés tésztát tegyél az olajba, mert sülés közben a fánkok megnőnek. A fánkok egyik oldalát süsd fedő alatt, majd fordítsd meg, és a másik oldalát fedetlenül süsd. A megsült fánkokat hintsd meg vaníliás cukorral és tálald rumos baracklekvárral. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: