Almárium – Kürtőskalács házilag – sörös dobozokon sütve
2013 november 7. | Szerző: Fülöp Beáta Privát |
Egy jól bevált recept az Almáriumból! Kürtős kalács házilag!
Eleinte úgy gondoltam, hogy otthon, sütőben elkészíteni lehetetlen lesz ezt a finomságot, de egyszerűbb, mint gondoltam! És nagyon finom! 🙂 Íme a recept:
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag szárított élesztő, vagy 5 g hagyományos
- 2 evőkanál porcukor
- 1 tojás
- 2,5 dl tej
- 10 dkg margarin
- só
A kenéshez:
- 10 dkg darált dió (lehet fahéjas cukor, kakaós cukor, kókusz)
- 1 tojás
- olaj
ELKÉSZÍTÉS:
1. Könnyű tésztát dagasztunk a hozzávalókból. Először ragacsosnak tűnhet, de nyugi, lassan elválik az edény falától. Letakarjuk, majd 1 órát kelesztjük.
2. Amíg kel a tészta, alufóliával betekerünk 5-6 darab fél literes, fém sörös dobozt.
3. Amikor megkelt a tészta, 5- 6 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik darabból sodrunk kb. 1 méter hosszú, ujjnyi vastag csíkot.
4. Beolajozzuk az alufóliát a dobozokon és óvatosan rátekerjük a szélétől haladva a tésztacsíkot. Hagyjuk még kelni a dobozon, amíg feltekerjük az összeset.
5. Bekenjük a tésztákat a sütés előtt felvert tojással, majd ízlés szerint megforgatjuk a dióban, cukorban, kókuszban.
6. Sütőbe tesszük a tekercseket felállítva. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Nagyon finom lett a kalács A férjem is segített. Hatos vasból megfelelő hosszúságú rudakat csinált. Átszúrtuk rajta a sörös dobozokat.Így vízszintes helyzetben tudtam sütni a kalácsokat.
Először állítva próbáltam de úgy nem sikerült mert lefolyt a tészta a sütő aljába.